Situationen i april 2012 omkring grøft og rør.

Den tinglyste kendelse om pligten til at modtage og videresende nedbør og drænvand fra Klint by og nabogrundejerforeninger kan bedre forstås om man ved hvorledes Grundejerforeningen Klint også kan slippe af med det modtagne vand. For det kan kun ske om returklappen i grøftens udløb i brønden står åben. Det gør den kun når,

1.     Odsherred kommunes vandledning fra brønden i grøftens afløb er renholdt og i stand til frit at modtage vandet fra Grundejerforeningens grøft.

2.     Vandstanden i Kattegat er under kote 0.

 

Det har der været problemer med i en del år.

Fjernelsen af det ophobede sand i grøften nordøst for Lærkeengen i oktober 2012 fik øjeblikkeligt vandstanden i grøften til at falde. Men ved det næste højvande trængte havet igen ind i grøften. En nærmere undersøgelse viste at foreningens brønd i grøftens afløb ingen bund havde og at dens nederste del bestod af en porøs væg af brøndsten. Den bedste løsning ville være, mente bestyrelsen,  at indsætte en bund af plastic med en tætsluttende returklap. Nu ville røret være lukket ved højvande og åbne ved lavvande.  Den fulde virkning af dette, vil dog kun langsomt finde sted fordi de lave områder langs grøft og i oplandet kun langsomt dræner ud i grøft og drænrør.

Dette foregår mest i de perioder hvor vandstanden i grøften er lav.

Grundvandet er dog allerede i april 2012 sænket ca. 40 cm. De lavere områder langs grøften er mindre våde og mere solide at gå på, og vandet i målerbrønde forsvundet.

Med disse forklaringer kan den på alle parceller tinglyste deklaration bedre forstås. De oprindelige numre på parcellerne som kun blev benyttet under planlægning og salg i 1971 er forklaret ved hjælp af de senere benyttede vejnavne og numre. Læs selv.

 

"Ved landvæsensnævnet for Nykøbing S j. retskreds1 møde d. 24. maj 1971 blev der afsagt en kendelse om forlægning af en rørledning til Fasanengen samt om grøften der afvander det udstykkede område.

K E N D E L S E.

Det fremsendte projekt er ikke af afvandingsmæssig interesse for matr. nr. 5a, Klint, idet der ikke foretages nogen egentlig effektiv af­vanding. Projektet går ud på at sikre de ovenfor liggende lodsejere afvandingsmulighed gennem ny ledning til erstatning for en eksisterende ledning, der gennemskærer grundene, og som rigtigt oplyst vil blive øde­lagt ved byggeri og senere beplantning.

Landvæsensnævnet godkender, at arbejdet udføres efter de frem­lagte planer og de førte forhandlinger.

 

A. De tekniske detaljer.

Der nedlægges en ø 25 cm tæt ledning, der tættes med gummiringe, begyndende ved eksisterende ø 60 cm brønd, der erstattes af en ø 100 brønd, og fortsætter ca. 38 m over parcel 80 (Østergårdsvej 20) til sti, hvor ledningen løber videre mod øst i 6 m bred vej (Fasanengen) ca. 130 m, hvorefter ledningen svinger mod nordvest i 8 m bred vej ca. 225 m (fra Fasanengen 12 til 26)  for her at fortsætte mod nordøst i 8 m bred vej på en strækning af ca. 45 m (Lærkeengen 3) med udløb i åbent vandløb.

Opland ved toppunkt er anført at være ca. 7,5 ha. Afstrømning ca. 2 l/s/ha. Fald 1,2 0/00.

Den åbne grøft, der begynder ved skellet mellem matr. nr. 5a og 1a løber i nordvestlig retning over matr. nr. 5a med udløb i skellet mellem matr. nr. 5a, 5f og 2b, opgraves med anlæg 1:2. Fald 0,5 0/00. Bundbredde 0,40 m. Bundkote ved rørindløb 010. Såfremt det viser sig at denne kote ved opgravning er en anden, må dette meddeles landvæsensnævnet. Tilløbskoten ved bygværk (skumbræt) fastsættes efter aftale med kommunalbestyrelsen.

 

B. Arbejdets udførelse.

Arbejdet foranstaltes udført af P.E. Bentsen A/S og under tilsyn af ingeniør Holger Sørensen, Høng. Arbejdet søges afsluttet inden 1.5. 1972

D. Anlægsudgiften.

Anlægsudgiften, hvortil henregnes alle til arbejdets gennemfø­relse og administrative nødvendige udgifter samt sagsomkostninger i hen­hold til lovens §  46,   stk.  1-3 efter opgørelse af rettens formand, af­holdes af P.E. Bentsen A/S.

E. Den fremtidige vedligeholdelse.

Den fremtidige vedligeholdelse skal fremover foretages således, at de ved anlæggets gennemførelse fremkomne forhold bevares. Vedligeholdelsen påhviler ejerne af matr. nr. 5a, Klint by, Højby sogn og parceller deraf og omfatter såvel rørledning, brønde og åbent vandløb.

Ved udstykning kan den fremtidige vedligeholdelse overdrages en grundejerforening for området.

Ledning og brønde skal renholdes. Den åbne grøft oprenses og siderne slås, når det er fornødent og mindst to gange årligt i tiden 15. juni – 1. juli og 15. oktober – 1. november.

Der må ikke bygges eller plantes træer og buske med dyberegående rødder nærmere end to m. fra ledningens midte eller nærmere end to m fra vandløbets kant.”

Tilbage